Svårt sjuka barn på Skånes universitetssjukhus
Musikterapeut Jana Newton arbetar med svårt sjuka barn som exempelvis barn med cancer eller barn med förvärvade hjärnskador. När ett barn får en hjärnskada t ex efter en sjukdom eller trauma kan musiken vitalisera, stimulera och väcka minnen.
Musikterapi kan vara hjälpsamt både i den akuta fasen och under rehabiliteringen. Att sjunga och spela på olika instrument kan vara ett sätt att kommunicera. Positiva erfarenheter har redovisats från tidig musikstimulering till sena faser när barnet behöver stöd att hitta en ny identitet och lära sig leva med sin sjukdom eller skada. Sångerna bär minnen och identitet och genom att använda sig av musikaliska byggstenar kan man uttrycka sig, hitta sina inre resurser och bearbeta det som förändrats.

Fler projekt:

Barn och unga med förälder eller annan familjemedlem i fängelse
Bufff är en nationell organisation som finns på 13 platser i Sverige och som erbjuder stödgrupp, föräldragrupper och andra familjeaktiviteter.

Svårt sjuka barn på AKIS
På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala träffar musikterapeuterna Barbro Netin Olofson och Karen Aliaga barn mellan 0-18 år med olika typer av svåra sjukdomstillstånd som cancer, neurologiska diagnoser eller trauma.

BUP och barnhabiliteringen i Norrtälje
Dale Copans Åstrand och vikarie Josephine Hansell har arbetat på Barn- och ungdomspsykiatrin och habiliteringen i Norrtälje i två år. Till BUP kommer barn och unga med diagnoser som autism, ADHD och selektiv mutism men även ångest, depression, ätstörningar, och kroppssyndrom.
Stöd oss
Ge ett bidrag idag och stöd vårt viktiga arbete. Din gåva, stor som liten, bidrar till att barn och unga i Sverige med traumatiska upplevelser, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa kan få stöd genom musikterapi.