PRESSMEDDELANDE –

KULTURMINISTERN MOTTOG MANIFEST FÖR MUSIKTERAPI I SVERIGE

Igår besökte kulturminister Parisa Liljestrand Center för sinnesstimulering, Habilitering & Hälsa, på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Under besöket träffade ministern Stiftelsen MusikBojen och fick en introduktion till musikterapi i verksamheten. För två år sedan introducerade MusikBojen musikterapi vid Sabbatsbergs sjukhus som därefter själv tog över verksamheten. Liknande utveckling sker på allt fler håll i landet. Avslutningsvis mottog ministern ett manifest för musikterapi i Sverige. Musikterapi växer i Sverige och MusikBojen önskar att musikterapi ska bli en naturlig del av vården.

Tillgängligheten för musikterapi i Sverige ligger under genomsnittet i Europa och Norge är i detta sammanhang ett föregångsland med 45 musikterapeuter per miljon invånare. Motsvarande siffra i Sverige är 10. Därför behövs politiska direktiv och stimulanser för att öka tillgängligheten för musikterapi som bidrar till en bättre psykisk hälsa för bland annat barn och unga. Stiftelsens mission är att erbjuda musikterapi till så många barn och unga som möjligt i Sverige som kämpar med psykisk ohälsa, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar eller tragiska sociala situationer.

Antalet platser som erbjuder musikterapi har vuxit de senaste fem åren. Idag är musikterapi en etablerad del i verksamheten på barnsjukhus (däribland Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset), inom BUP och i samarbete med Röda Korset för att erbjuda musikterapi till krigsflyktingar, bland annat från Ukraina. MusikBojens erbjudande är att finansiera en musikterapeut på halvtid under två år. Av projektställena har tre sjukhus, en BUP- och två habiliteringsmottagningar helt eller delvis tagit över finansieringen av musikterapeuttjänster efter avslutad projekttid.

Vid besöket igår på Center för sinnesstimulering deltog förutom Kulturminister Parisa Liljestrand bland annat även Kristina Axén Olin, riksdagsledamot i kulturutskottet.

Musikterapi är en internationellt etablerad och vetenskapligt baserad terapiform som är legitimationsgrundande i många länder. Forskning visar att musikterapi bidrar till social rättvisa och minskad isolering, stärker gemenskap och integration samt främjar varje individs potential.

Musikterapi – en snabbt växande folkhälsoresurs

Sedan grundandet i november 2017 har stiftelsen startat 18 projekt, givit närmare 10 250 musikterapisessioner och därmed kunnat hjälpa över 2 000 barn och unga med svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa och/eller social utsatthet. Några exempel på hur musikterapi genom MusikBojen har hjälpt barn och unga:

  • Svårt sjuka barn får hjälp att klara av smärtsamma behandlingar
  • Hemmasittande barn har gått tillbaka till skolan efter musikterapi
  • Föräldrar till för tidigt födda barn blir lugnare och tryggare i sitt föräldraskap

Läs hela manifestet här: Manifest för musikterapi i Sverige

 

Tillgängligheten för musikterapi i Sverige ligger under genomsnittet i Europa och Norge är i detta sammanhang ett föregångsland med 45 musikterapeuter/miljon invånare. Motsvarande siffra i Sverige är 10. Därför behövs politiska direktiv och stimulanser för att öka tillgängligheten för musikterapi som bidrar till en bättre psykisk hälsa för bland annat barn och unga. Stiftelsens mission är att erbjuda musikterapi till så många barn och unga som möjligt i Sverige som kämpar med psykisk ohälsa, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar eller tragiska sociala situationer.

”Musiken är och har alltid varit en stor del av mitt liv. Kraften som finns i musiken påverkar oss alla och kan spela en viktig roll när livet inte alltid är så lätt.“

– Max Martin, medgrundare

Våra ambassadörer