I Barncancerfondens nya antologi Sjukt frisk! är flera medskribenter från MusikBojen. Vi är mycket tacksamma för samarbetet och hoppas att ni vill läsa och sprida denna viktiga bok.
Sjukdom hör till livet och till vardagen – ändå är det svårt att tala om. Hur ska vi kunna vidga perspektiven när vi ibland inte har orden som klär det svåraste i livet? Med stöd av Barncancerfonden har antologin Sjukt frisk! tagits fram för att ge plats åt samtal om vård, om sjukdom och om livet. I boken resonerar elva olika författare om dessa frågor. Var och en av författarna har sitt personliga angreppssätt och bidrar med berättelser som bland annat berör politik, medicin och teologi. Antologin handlar om hur det är att vara patient, friskförklarad, anhörig, vårdare eller läkare. Kort sagt, hur det är att vara människa.
MusikBojens Katarina Lindblad och Lena Uggla skriver i sitt kapitel om den läkande kraften i musik och om musikterapi som en frizon med barnet i centrum. Kapitlet inled med ett förord skrivet av MusikBojens generalsekreterare Claire Rosvall tillsammans med medgrundare Martin Sandberg ’Max Martin’.
I antologins övriga kapitel kan man läsa om när Susana Alakoski skriver om kopplingen mellan makt och budapestbakelser. Eller om operasångerskan Anna Eklund Tarantino som berättar om att vara anhörig och patient på samma gång när både hon och hennes son drabbades av cancer.
– Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn i Sverige. Även om vissa diagnoser fortfarande innebär en dödsdom så överlever idag cirka 85 procent av alla barn som drabbas. Vi finns till för dem och det är också därför vi har valt att ge ut den här samlingen. Med denna hoppas vi kunna bredda perspektiven om vård och sjukdom i stort, säger Micael Mathsson, tf. generalsekreterare på Barncancerfonden.
Antologins alla skribenter och teman:
- Anna Eklund Tarantino – Sjukdom – en del av livet
- Sara Riggare – Vården och den kompetenta människan
- Susanna Alakoski – Budapestbakelse, skyddsänglar
- Niklas Altermark – Sorg i välfärdsstaten
- Karin Nykvist – Från änglar till sick lit – sjuka barn i litteraturen
- Katarina Lindblad och Lena Uggla, med förord av Claire Rosvall och Martin Sandberg – Musikterapi – en frizon med barnet i centrum
- Olle Carlsson – Perfektionismens förbannelse
- Philip de Croy – En livets allemansrätt att få prata om döden
Redaktör är Lars Jederlund.
Boken finns tillgänglig från 29 september och går att beställa bland annat från Adlibris och Bokus.