Pristagare Alexandra Ullstens tacktal
Priset Årets MusikBoj 2024 tilldelades Alexandra Ullsten under ceremonin MusikBojen Live! på Kungl. Musikhögskolan den 11 november.
Priset delas årligen ut till en person som varit betydande för musikterapi i Sverige och som MusikBojen vill uppmärksamma och premiera.
Pristagarens tacktal löd:
Häromdagen mötte jag en nybliven mamma på nyföddhetsavdelningen i Karlstad där jag arbetar som musikterapeut och forskare delar av min anställning.
Mamman, som till vardags arbetar som förskolelärare, kunde förstås en hel hög barnvisor som hon gärna sjunger med barnen på förskolan.
Men hon berättade för mig att trots att hon är så van att sjunga med barn och gärna vill sjunga, hade hon hittills under vårdtiden aldrig funnit lugnet eller lusten att sjunga med sin egen bäbis, trots att familjen har eget rum på avdelningen. Det kändes liksom inte naturligt för henne att sjunga med sitt barn i sjukhusmiljön.
Men när vi började sjunga tillsammans med hennes nyfödda barn fick mamman tårar i ögonen av glädje. Hon sa att hon plötsligt fick tillbaka den där lyckliga känslan och lusten att sjunga igen! Och hon har sedan dess fortsatt sjunga med sitt barn.
Som musikterapeut kunde jag validera situationen, påminna föräldrarna om det friska och utvecklingsstödjande sångsamspelet och locka fram deras intuitiva föräldraomsorg och kompetensglädje. För det är ju så vi musikterapeuter gör, lockar fram den läkande lekfullheten.
För 14 år sedan startade jag pionjärarbetet att implementera musikterapi i neonatalvården. Centralsjukhuset i Karlstad och Region Värmland blev först i Sverige och till och med först i Norden med att erbjuda musikterapi till sjuka nyfödda och deras föräldrar. Detta var också starten för mitt intresse att börja forska.
För, det är de tidiga insatserna för att främja hälsa och förebygga ohälsa och smärta som är avgörande.
Min drivkraft som forskare inom musikterapi och barns smärta är att hjälpa barn till ett liv utan smärta och att stötta föräldrar att tidigt använda sången och musiken för att hjälpa sitt barn genom svåra vårdprocedurer, för att förebygga exempelvis stickrädsla och minska barnens lidande på kort och lång sikt.
Tidigare forskning som fått nobelpriset visar att det också är samhällsekonomiskt lönsamt att investera i barns och ungas liv och hälsa, ju tidigare desto bättre, helst mellan 0 och 5 år, framför allt i familjer med stora utmaningar.
MusikBojen och musikterapeuterna bidrar med just de här tidiga insatserna. Sång och musik kan med vår vägledning vara skyddsfaktorer mot ohälsa. Våra gemensamma insatser kan bidra till goda och nära relationer i familjerna och smärtprevention för barn och förälder. Ni, vi alla här, kan göra en avgörande insats för folkhälsan nu och i framtiden genom att utveckla musikterapin i Sverige. För om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna.
Tack!
Babyn lyssnar och tar in melodierna, ler och svarar med hela kroppen
Föräldrarna svarar babyn med sina röster och väntar in svar tillbaka. Det blir en ömsesidig interaktion mellan baby och föräldrar, en stund som väcker glädje och samhörighet. Terapistunden avslutas med en klingande avslappning där musikterapeuten spelar stilla på en lyra. Babyn ligger mot sin förälders bröst, blundar, ler och kommer till ro.