PRESSMEDDELANDE –
H.K.H. PRINS CARL PHILIP DELADE UT PRIS FÖR BETYDANDE INSATSER INOM MUSIKTERAPI
H.K.H. Prins Carl Philip, som är Stiftelsen MusikBojens beskyddare sedan 2023, delade igår ut priset Årets MusikBoj till en person som varit betydande för musikterapi i Sverige. Priset i år gick till musikterapeuten Alexandra Ullsten.
Årets MusikBoj delades ut vid en högtidlig ceremoni på Kungl. Musikhögskolan, där MusikBojens ambassadör Martin Stenmarck var konferencier och värd för kvällens 300 gäster som var samlade för prisutdelning och uppträdande av några av Sveriges främsta artister.
Stiftelsen MusikBojen, som grundades av bland andra Claire Rosvall (Min Stora Dags grundare) och Max Martin, skapar tillgång till musikterapi för svårt utsatta barn och unga med traumatiska upplevelser, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Rollen som beskyddare innebär ett stöd och engagemang för MusikBojens arbete med att ge fler barn och unga i behov tillgång till musikterapi.
Om årets pristagare Alexandra Ullsten
Årets pristagare är utbildad till musikterapeut på Kungl. Musikhögskolan och innehar sedan 2008 en tjänst som musikterapeut på ett av vårt lands större sjukhus. Musikterapi ges där som komplementär behandling inom barnsjukvård, neurologisk rehabilitering, onkologi och palliativ vård. Läs juryns motivering längst ned.
Stiftelsens beskyddare H.K.H. Prins Carl Philip
Prisutdelaren och stiftelsens beskyddare, H.K.H. Prins Carl Philip, besöker på torsdag den 14 november, dagen före Musikterapidagen, BUP Traumaenhet. H.K.H. Prins Carl Philip besökte förra året neonatalavdelningen på Sachsska barn och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset. Läs mer om besöket här: Prins Carl Philip besökte neonatalvårdsavdelning nov 2023
Om Stiftelsen MusikBojen
Sedan starten för 6 år sedan har MusikBojen ökat kunskapen och kännedom om musikterapi och samtidigt genomfört 12.000 musikterapisessioner till över 2.500 barn och unga. Tillgång till musikterapi har erbjudits barn och ungdomar som lider av olika svårigheter, till exempel sociala problem, svåra sjukdomar, psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar, neuropsykiatriska problem eller för tidig födsel. Våra musikterapeuter har med sin långa utbildning och erfarenhet mött dessa barn och ungdomar med olika bakgrund och behov. Genom musikterapi skapas såväl lindring, nya vägar att kommunicera och i många fall också hopp och möjligheter.
Musikterapi växer i Sverige
Återkopplingen från samtliga 17 musikterapiprojekt är mycket positiv och inom vården har de avslutade 7 projekten lett till anställning av en musikterapeut på hel- eller deltid. Det finns ett tydligt behov av mer musikterapi i Sverige vilket också styrks av en internationell jämförelse. USA har 75 musikterapeuter/miljon invånare, Norge har 45 medan Sverige, trots framväxten de senaste åren, endast har 10, vilket understryker behovet av MusikBojens verksamhet. I Norden finns det 7 professurer i musikterapi, i Sverige i dagsläget ingen. Musikterapeuter utbildas vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
Stiftelsen MusikBojen finansieras genom generösa bidrag från stiftelser, företag och privatpersoner och från bland annat Region Stockholm. Verksamheten drivs av generalsekreteraren och en projektansvarig på halvtid samt över 40 engagerade volontärer som hittills har investerat mer än 25.000 arbetstimmar ”pro bono”.
Musik som terapi är ett kraftfullt verktyg och det kan hjälpa många barn och unga. Därför arbetar vi oförtrutet vidare för att öka kännedomen och intresset för musikterapi och vi hoppas på fortsatt stöd från många givare som tycker att musik kan göra skillnad.
Juryns motivering
Målmedvetet och med lyhördhet för vårdens behov har årets MusikBoj genom kliniskt arbete breddat och fördjupat sin kunskap om svårt sjuka barn och deras föräldrar. Med starkt stöd av medicinskt team och ledning har Årets MusikBoj implementerat musikterapi inom neonatalvård i Region Värmland. Ett musikterapeutiskt pionjärarbete i Sverige och Norden!
Årets MusikBoj disputerade 2019 med avhandlingen ”Singing, Sharing, Soothing – Family-centered music therapy during painful procedures in neonatal care”. Idag är Årets MusikBoj affilierad forskare vid Institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet och delar sin tid mellan kliniskt arbete och vetenskaplig gärning.
Som senior forskare med djupa kunskaper inom sitt forskningsområde är Årets MusikBoj även medlem i ett internationellt forskningsnätverk och i en vetenskaplig rådgivande kommitté för ett annat internationellt forskningsprojekt. Initiativrik, kompetent och generös i samverkan var Årets MusikBoj temaredaktör med starkt engagemang till utgåvan av Socialmedicinsk tidskrift 2022 ”Musikterapi i vård och omsorg”. Årets MusikBoj är både i tal och skrift genomtänkt, tydlig och mycket välformulerad om musikterapi inför kollegor och omvärlden. Årets MusikBoj 2024 är Alexandra Ullsten.
”Musiken är och har alltid varit en stor del av mitt liv. Kraften som finns i musiken påverkar oss alla och kan spela en viktig roll när livet inte alltid är så lätt.“
– Max Martin, medgrundare