"Det låter precis som jag känner"

Samir är en ensamkommande pojke, 16 år, med ångest och sömnsvårigheter. Han är mobbad i skolan och har nyligen blivit utsatt för ett rånförsök. Vid första sessionen med musikterapeuten är Samir tystlåten, och berättar nästan viskande att han spelar mycket dataspel. Musikterapeuten föreslår att de tillsammans ska återskapa och gestalta känslan från dataspelsvärlden i musik. Samir får välja lämpliga instrument och de börjar improvisera. Musiken är försiktig, men också trygg och harmonisk. Samir börjar gråta och säger: ”Det låter precis som jag känner”. 

Efterhand blir musiken starkare i sitt uttryck. En dag kommer Samir glädjestrålande och berättar att han har åkt tunnelbana själv in till centrum och gått i butiker ensam. Det var nervöst, men han klarade det. Han säger att hans ångest har minskat sen han började med musikterapin. I slutet av terapin tar Samir trumstockarna och sätter sig och spelar högt och volymstarkt. Han börjar kunna tala om rånförsöket han varit med om.  

I samband med musikterapin blir Samir alltmer intresserad av omvärlden omkring honom och börjar se framåt. Han börjar också interagera socialt med människor omkring sig, i stället för i dataspelen.  

En trygg plats där hon kan känna sig helt lugn och tillfreds

Nova är en 15-årig flicka som har kämpat med ångest och depression och haft svårt att klara av skolan…

Läs mer >

Babyn lyssnar och tar in melodierna, ler och svarar med hela kroppen

Babyn sover djupt men vaknar efter en stund, knorrar och rör sig och verkar ha lite ont i magen…

Läs mer >

Fler berättelser

Stöd oss

Ge ett bidrag idag och stöd vårt viktiga arbete. Din gåva, stor som liten, bidrar till att barn och unga i Sverige med traumatiska upplevelser, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa kan få stöd genom musikterapi.

Ge en gåva