På MusikBojen har vi den stora turen att få arbeta med massvis av smarta, hjälpsamma och kunniga människor. Stiftelsen består av allt från välgörenhetsveteraner och kommunikationsproffs till skickliga barnläkare och världskända musikproducenter. Men nu ska vi fokusera på den absoluta kärnan i vår verksamhet – musikterapeuterna! Vi tog oss en pratstund med Josephine Hansell, MusikBojens musikterapeut på Villa Adela, ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 15-18.

Hej Josephine!

Hur kommer det sig att du började intressera dig för musikterapi?

Jag har hållit på med musik sedan jag var liten och gått i olika musikskolor under min uppväxt. Musiken har alltid haft en stor betydelse och varit en avgörande del av mitt liv. Men jag har också läst mycket och intresserat mig för psykologi. Under en period funderade jag på att bli psykolog. När jag blev äldre och studerade musikvetenskap på Göteborgs Universitet fick jag kunskap om att det fanns ett yrke som musikterapeut där man utbildade sig inom både musik och psykologi och fick möjlighet att arbeta med båda sakerna i ett yrke. Det passade mig perfekt! Jag utbildade mig till musikterapeut och är så glad över det. För mig är det självklart att musiken är ett sätt att kommunicera och bearbeta känslor.

Varför är musikterapi bra?

Musikterapi är ett fantastiskt sätt att ge verktyg och möjligheter till individer som av olika skäl har svårt att uttrycka sig verbalt eller uttrycka sig känslomässigt. Via musiken kan man träna samspel, kommunikation, få kontakt med känslor och arbeta på en non-verbal nivå. Man kan också arbeta över språk- och kulturgränser i musikaliskt samspel, vilket jag ofta har stor glädje av.

Varför arbetar du med MusikBojen?

MusikBojen är en otrolig möjlighet att erbjuda musikterapi till resurssvaga målgrupper och det är en stor tillgång att ha en organisation som MusikBojen bakom sig. Det ger tillgång till möjligheter att få kollegialt stöd från andra musikterapeuter och en förståelse för vad yrket innebär som få arbetsgivare kan erbjuda. Dessutom är det väldigt roligt att arbeta för en stiftelse som brinner för att öka förekomsten av musikterapi och gör allt för att sprida kunskapen om musikterapins goda verkan i samhället.

Kan du berätta om ett särskilt kärt minne med musikterapin?

Det finns så många. Men jag älskar när jag får en klient att våga spela och improvisera musikaliskt och ser hur ansiktsuttrycket och hela kroppsspråket förändras när de upplever glädjen i att uttrycka sig och samspela musikaliskt. Behovet av att vara i kontakt och kunna dela sina känslor med en annan person är grundläggande för oss alla och har man inte haft möjlighet till det kan det vara en verkligt livsavgörande upplevelse.

Tusen tack till Josephine