Artikel i Katrineholmskuriren

  I samband med konstmässan Affordable Art Fair i Stockholm i april skänkte körledaren, konstnären och artisten Caroline af Ugglas en tavla som auktionerades ut till förmån för stiftelsen MusikBojen.

Pengarna som konstverket ’I am a Singer’ inbringade skulle gå oavkortat till förmån för musikterapi för barn och unga som flytt från Ukraina.

När Eva Ohlson från Julita fick nys om välgörenhetsauktionen blev hon eld och lågor, då Caroline af Ugglas är en favoritartist.

– Jag är jättekär i Caroline af Ugglas. Hon är ju så häftig den människan, helt obetalbar. Hon trollbinder en totalt med sin utstrålning, säger hon.

Att äga ett konstverk av af Ugglas är en dröm Eva Ohlson länge har närt.

– Jag var på utställning på ett galleri i Uppsala för många år sedan när hon ställde ut och sen dess har jag följt henne. Hon gör så häftiga tavlor, man hittar nya detaljer hela tiden. Som clownnäsan som hon har med på alla tavlor, berättar Eva Ohlson.

Som sångpedagog är Caroline af Ugglas en stark förespråkare för att alla kan sjunga. Eva Ohlson är tacksam för att af Ugglas fick henne att hitta sin röst.

– Jag har ju alltid tyckt att jag inte har någon, men hon inspirerade mig att börja sjunga i kören Joyvoice.

Mellan den 20 april och 4 maj låg konstverket ute på Traderaauktionen och den följde Eva Ohlson spänt.

– Jag satte en summa och tittade lite då och då. Det hände ju inget på länge. Det började på 500 spänn, men det var ju larvigt. Sen fortsatte det till 75 500 kronor. Jag hade satt ett maxtak, men hade nog höjt igen om det gått över det, berättar Eva Ohlson.

Drömmen om en af Ugglas-tavla har nu gått i uppfyllelse och under torsdagen levererade MusikBojen konstverket till Julita.

– Det känns jätteroligt! Jag kände inte till organisationen sedan innan, men det känns jättebra att få göra en insats så att barn och ungdomar från Ukraina kan få gå i musikterapi. Pengarna går direkt dit de ska vara och kommer att göra nytta. Jag tror alla skulle behöva musikterapi. Det skulle alla behöva, att få sjunga ut, lätta på trycket, andas och lugna ner sig, säger Eva Ohlson.

Var ska du hänga tavlan?

– Den ska hänga i vardagsrummet så jag ser den varje dag. Den påminner mig väldigt mycket om min dotter Caroline, som bor i Luxemburg, så hon ska få ärva den en dag.

På bilden från vänster: Viveka Nordström, Géraldine Norén och Eva Ohlson